Ράτσες σκύλων

Η σχέση σκύλου-ανθρώπου αριθμεί πάνω από 10.000 χρόνια.

Στην αρχή οι πρόγονοί μας, που ζούσαν ως νομάδες, κυνηγούσαν τους λύκους μαζί με άλλα θηράματα (μαμούθ, βίσωνες). Λίγο πριν εγκαταλείψουν αυτό το είδος ζωής και αρχίσουν να δημιουργούν μόνιμους τόπους διαμονής έγινε η πρώτη προσπάθεια εξημέρωσης του λύκου για να τους βοηθά στο κυνήγι. Μια γενιά λύκων που έζησε αρμονικά με τους ανθρώπους και δεχόταν την παρουσία τους με αντάλλαγμα την τροφή (χαρακτηριστικό που πέρασε στους απογόνους τους) επέζησε και πολλαπλασιάστηκε.

dog-trainingphoto46

Η δημιουργία των διαφορετικών φυλών

Κάποια στιγμή στους απογόνους των παραπάνω ζώων που ζούσαν σε ανθρώπινους οικισμούς ξεκίνησε η επιλεκτική αναπαραγωγή από τον άνθρωπο με στόχο τη διαιώνιση κάποιων συγκεκριμένων χαρακτηριστικών τους που θεωρούνταν ωφέλιμα. Με βάση αρχαιολογικά ευρήματα αυτή η διαδικασία ξεκίνησε στην Ασία, αν και δεν περιορίστηκε σε ένα μέρος και δεν ολοκληρώθηκε μέσα σε μια νύχτα.

Τα πλεονεκτήματα που είδε τότε ο προϊστορικός άνθρωπος στον εξημερωμένο πλέον λύκο-σκύλο, αποτελούν και σήμερα τις βασικές αρετές των σκύλων:

  • Είναι ζώα αγέλης και αν γεννηθούν και μεγαλώσουν μέσα σε ανθρώπινο περιβάλλον θεωρούν την ανθρώπινη οικογένεια δική τους.
  • Προειδοποιούν γαβγίζοντας τους ξένους που πλησιάζουν το χώρο τους.
  • Προστατεύουν το χώρο και την οικογένειά τους αν χρειαστεί.
  • Συνοδεύουν και βοηθούν τον άνθρωπο σε πολλές δραστηριότητες, με τις εξαιρετικές ικανότητες στο τρέξιμο, την όσφρησή τους και το ταλέντο της εύκολης συνεργασίας μαζί τους. Με βάση αυτό το ταλέντο μαθαίνουν εύκολα πράγματα και τα εφαρμόζουν, κάτι που βοηθά πολύ στην εκπαίδευσή τους.

Φυλές, ράτσες και εκπαίδευση

Αν θέλετε να χτίσετε μια σωστή σχέση με το σκύλο σας η εκπαίδευσή του είναι ζωτικής σημασίας. Ένα ανεκπαίδευτο ζώο μπορεί να γίνει μόνιμη πηγή ανησυχίας.

Η εκπαίδευση είναι σημαντική για όλες τις ράτσες και μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων από την εκμάθηση της τουαλέτας, τη σωστή βόλτα με λουρί (κάτι που οι σκύλοι πρέπει να διδαχθούν) έως την εκμάθηση περίπλοκων τρικς και αθλημάτων.

Όλοι οι σκύλοι εκπαιδεύονται από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο,καθαρόαιμοι και ημίαιμοι. Κι αυτό γιατί ο τρόπος της Θετικής εκπαίδευσης συμβαδίζει με το πώς μαθαίνουν τα σκυλιά γενικότερα.

Φυσικά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει κάθε ράτσα, τα ένστικτα (κυνηγιού, φύλαξης…) αλλά και τον ξεχωριστό χαρακτήρα του κάθε σκύλου, ο τομέας εκπαίδευση μπορεί να γίνει πιο εύκολος σε κάποια σημεία ή πιο δύσκολος σε άλλα. Κάποιοι σκύλοι μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα από κάποιους άλλους, σε αυτό όμως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το πόσο καλή επικοινωνία έχουν με τον ιδιοκτήτη τους. Εάν ο ιδιοκτήτης είναι δίκαιος και υπομονετικός , να είστε σίγουροι πως και το πιο «ξεροκέφαλο» σκυλί θα μάθει μερικά βασικά πράγματα.

Με βάση το μέγεθος οι φυλές των σκύλων χωρίζονται σε:

Γιγαντόσωμες Βάρος από 45-90 κιλά Ύψος 50-90 εκατοστά
Μεγαλόσωμες Βάρος από 25-45 κιλά Ύψος 40-80 εκατοστά
Μεσαίες Βάρος από 10-25 κιλά Ύψος 25-70 εκατοστά
Μικρόσωμες Βάρος κάτω από 10 κιλά Ύψος 15-40 εκατοστά
joomla template 1.6