Εκπαίδευση προχωρημένης υπακοής

Δουλεύουμε τις εντολές τις βασικής υπακοής με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας , περισσότερες παρενοχλήσεις και αντιπερισπασμούς Ο τρόπος που λειτουργεί το μυαλό των σκύλων και το πώς εκείνοι μαθαίνουν δεν τους βοηθά να γενικεύσουν πράγματα τα οποία έχουν διδαχθεί και δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά γι’ αυτούς΄ π. χ να κάθονται ή να ξαπλώνουν κάθε φορά που το ζητάμε εμείς σε μορφή εντολής, ακόμα και 10 φορές συνεχόμενα.

Αυτό που κάνουν είναι να συνδυάζουν την εντολή ,το ¨Κάτσε ¨ για παράδειγμα, με μία αλληλουχία πραγμάτων : τη στάση του σώματός μας (είμαστε όρθιοι ή καθιστοί), τον τόνο της φωνής μας, το που βρισκόμαστε (μέσα στο σπίτι, στην κουζίνα, στο σαλόνι, στην αυλή ),σαν να φωτογραφίζουν τη συγκεκριμένη στιγμή στο μυαλό τους .Αν αφαιρέσουμε οποιοδήποτε από τα παραπάνω στοιχεία ,θα δυσκολευτούν να καταλάβουν τι θέλουμε.

dog-trainingphoto26

Έτσι αν έχουμε μάθει στο σκύλο να κάθεται στην κουζίνα, με το σώμα του να είναι στραμμένο σε εμάς και τον οδηγήσουμε στο σαλόνι, σταθούμε πίσω του και του πούμε ¨Κάτσε¨ δεν θα ξέρει τι θέλουμε να κάνει. Επίσης όσο καλά και γρήγορα και αν έχει μάθει να κάθεται μέσα στο σπίτι ,όταν αλλάξουμε περιβάλλον (βγούμε στην αυλή, στο πάρκο) δεν σημαίνει ότι θα έχει την ίδια αντίδραση, γιατί για το σκύλο, πολύ απλά ,δεν είναι αυτό που έχει μάθει.

Πρέπει λοιπόν με υπομονή να του διδάξουμε την ίδια άσκηση σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες ,με το σκύλο σε πολλές διαφορετικές θέσεις σε σχέση με εμάς, χρησιμοποιώντας διαφορετικό τόνο στη φωνή μας. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει πως αυτό που μας ενδιαφέρει και ο λόγος για τον οποίο επιβραβεύεται είναι το ότι κάθε φορά κάθεται ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει γύρω του.

Μαθαίνουμε νέες εντολές όπως το:

¨΄Αστο¨ ο σκύλος μαθαίνει να μην παίρνει οτιδήποτε με το στόμα του, λειτουργεί προληπτικά στην περίπτωση φόλας.

¨Δώσε¨ ο σκύλος μαθαίνει να σας δίνει κάτι που έχει ήδη στο στόμα του.

¨Δίπλα¨ ο σκύλος μαθαίνει να περπατά ήρεμα δίπλα σας.

¨Θέση¨ ο σκύλος μαθαίνει να πηγαίνει στο κρεβάτι του ή σε μια συγκεκριμένη θέση.

Άλλες εντολές ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε ιδιοκτήτη και το ταπεραμέντο του σκύλου του..

joomla template 1.6