Μέθοδοι εκπαίδευσης

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να εκπαιδεύσεις ένα σκύλο:

Οι παλαιότερες που είναι βασισμένες στην δύναμη, τον εκφοβισμό και την τιμωρία του σκύλου μετά από κάποιο λάθος του («λάθος» σύμφωνα με τα ανθρώπινα δεδομένα) , στις οποίες χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα επιβολής όπως πνίχτες αγκαθωτοί και μη, ηλεκτρικά κολάρα (κολάρα στα οποία είναι ενσωματωμένος μηχανισμός ο οποίος διοχετεύει ηλεκτρικό ρεύμα στο λαιμό του σκύλου),τραντάγματα και εξαναγκασμός του σκύλου να ξαπλώσει στην πλάτη του και πολλά άλλα που παραπέμπουν σε Μεσαιωνικά βασανιστήρια και όχι σε τρόπο διδασκαλίας.

Οι νεότερες μέθοδοι είναι πολύ πιο ήπιες και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Οι αρχές τους βασίζονται στον τρόπο που μαθαίνουν τα ζώα γενικότερα ,στο φυσικό τους περιβάλλον και γι’ αυτό μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση ΄ δηλαδή η εκπαίδευση μπορεί να ξεκινήσει σε κουτάβια μόλις 8 εβδομάδων ή να εφαρμοστεί σε ενήλικες σκύλους ανεξαρτήτως ηλικίας και μεγέθους. Οι κύριες κατευθύνσεις είναι : Α) Επιβράβευση (λεκτική ή υλική) οποιασδήποτε σωστής και αποδεκτής συμπεριφοράς και Β) Αγνόηση οποιασδήποτε λάθος και μη αποδεκτής συμπεριφοράς .Το ζώο οδηγείται στην επιτυχία και ανταμείβεται όταν κάνει κάτι επιθυμητό.

Η εκπαίδευση γίνεται στο χώρο του σκύλου και του ιδιοκτήτη, σε πραγματικές συνθήκες. Η παρουσία και η συμμετοχή του ιδιοκτήτη είναι απαραίτητη σε όλα τα μαθήματα, για όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης.

Προσοχή υπάρχει μεγάλη διαφορά στην επιβράβευση κατά την εκπαίδευση και στη δωροδοκία. Για παράδειγμα, έχει διαφορά αν καλέσουμε το σκύλο να έρθει κοντά μας και κατόπιν τον ανταμείψουμε επειδή υπάκουσε (Ανταμοιβή) από το να του δείχνουμε από μακριά την λιχουδιά υπονοώντας πως ,εάν υπακούσει, θα ανταμειφθεί (Δωροδοκία).

Το ότι χρησιμοποιούμε θετική μέθοδο εκπαίδευσης δεν σημαίνει ότι είμαστε ελαστικοί με το σκύλο μας αλλά σταθεροί και δίκαιοι, θέτοντας κανόνες και όρια όπως ακριβώς θα κάναμε και στα παιδιά μας. Απλά λέμε ΟΧΙ στην άσκηση σωματικής ή/και ψυχολογικής βίας επάνω στο ζώο. Η βία φέρνει βία και υπάρχουν εναλλακτικοί, πιο ανθρώπινοι, τρόποι διδασκαλίας που μπορούμε να επιλέξουμε για τα σκυλιά μας.

joomla template 1.6