Γιατί να στειρώσουμε;

Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά αδέσποτα – γάτες και σκύλοι – στην Ελλάδα. Και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε τελικά να ελέγξουμε τον πληθυσμό των αδέσποτων είναι οι στειρώσεις σε όλη τη χώρα! Πολλά φιλοζωικά σωματεία έχουν πρόγραμμα στειρώσεων και αυτό έχει αρχίσει να έχει εμφανή αποτελέσματα σε κάποιες περιοχές. Μέχρι όμως να στειρώσουμε περισσότερο από το 50% του πληθυσμού των αδέσποτων δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Αυτός είναι ο λόγος που ο ΣΠΑΖ εστιάζει στη στείρωση. Αυτός είναι ο λόγος που ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να στειρώσουν τα αδέσποτα της γειτονιάς τους. Αυτός είναι ο λόγος που συνεργαζόμαστε με 7 κτηνιάτρους, που εργαζόμαστε σκληρά να συγκεντρώσουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε τους κτηνιάτρους.

dog-trainingphoto25

Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε καταφύγιο, για να μπορούμε να εστιάσουμε στις στειρώσεις. Εχει αποδειχθεί κατ’επανάληψη ότι η στείρωση είναι Ο ΜΟΝΟΣ τρόπος να μειωθούν τα αδέσποτα. Εχει αποδειχθεί ότι το να τα πιάσει κάποιος και να τα σκοτώσει δεν ωφελεί γιατί θα έρθουν άλλα αδέσποτα στην περιοχή και θα συνεχίσουν να αναπαράγονται και σύντομα θα είναι περισσότερα τα ζώα από πριν. Αν έχετε αμφιβολίες για τα οφέλη της στείρωσης συνεχίστε να διαβάζετε.

9 ΜΥΘΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

1. Είναι καλύτερα για ένα θηλυκό να γεννήσει μία φορά.

Λάθος. Η κτηνιατρική άποψη σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει ιατρικός λόγος που να τεκμηριώνει κάτι τέτοιο. Και το ερώτημα είναι – ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΓΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ;

2. Τα αστείρωτα ζώα ζουν περισσότερο και πιο ευτυχισμένα γιατί έχουν τις φυσικές τους ορμές...

Λάθος. Τα στειρωμένα ζώα ζουν περισσότερο είναι πιο ευτυχισμένα και έχουν καλύτερη υγεία. Το τρίχωμά τους λάμπει, δεν ψεκάζουν, αποφεύγουν προβληματικές εγκυμοσύνες και μένουν σπίτι μακριά από επικίνδυνες καταστάσεις. Είναι πιο ήρεμα και πιο ικανοποιημένα. Όταν το ζώο δεν αναζητά να ζευγαρώσει δεν έχει εκνευρισμό.

3. Γάτες και σκύλοι παθαίνουν συναισθηματική κρίση όταν στειρώνονται γιατί στερούνται τη δυνατότητα να έχουν απογόνους..

Λάθος. Οι γάτες και οι σκύλοι δεν έχουν σεξουαλική ταυτότητα όπως οι άνθρωποι. Δεν βλέπουν το σεξ ρομαντικά σαν αγάπη. Δεν έχουν σεξουαλικό εγωισμό. Το σεξ είναι τελείως ενστικτώδης ορμή που τα εξαγριώνει και τους διαταράσσει την ηρεμία.

4. Ένα στειρωμένο ζώο, γάτα ή σκύλος, λιγότερο δεν κάνει διαφορά.

ΤΙ; Μία θηλυκή γάτα και οι απόγονοί της σε 7 χρόνια γεννούν 420.000 γατάκια. Και μία θηλυκή σκύλα και οι απόγονοί της σε 6 χρόνια γεννούν 67.000 σκυλάκια!!!! Κάθε στειρωμένο ζώο κάνει ΜΕΓΑΛΗ διαφορά.

5. Στειρωμένοι σκύλοι και γάτες έχουν προβλήματα υγείας.

Λάθος. Τα στειρωμένα ζώα έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας. Τα αρσενικά αποφεύγουν τον καρκίνο (ένας αστείρωτος αρσενικός με έναν μόνο όρχι έχει πολλές πιθανότητες να πάθει καρκίνο) και τα θηλυκά αποφεύγουν τον καρκίνο στους μαστούς. Τα στειρωμένα ζώα έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, είναι λιγότερο πιθανό να ψεκάζουν, να περιφέρονται και να τσακώνονται, να το σκάνε από το σπίτι. Φαίνονται πιο υγιή, συμπεριφέροντε καλύτερα και είναι πιο εύκολη η συγκατοίκηση με τον άνθρωπο.

6. Η στείρωση είναι σκληρή.

Γιατί; H στείρωση είναι ένα λογικό μέτρο για την πρόληψη ανεπιθύμητων γεννήσεων, για να είναι ένα ζώο υγιές, να σταματήσει η εγκατάλειψη, η δηλητηρίαση και ο θάνατος χιλιάδων σκύλων και γάτων. Αυτό που είναι σκληρό είναι ο θάνατος τόσων ζώων επειδή γεννήθηκαν πολλά.

7. Η στείρωση κάνει το ζώο υπέρβαρο και τεμπέλικο.

Λάθος. Κάθε κατοικίδιο μπορεί να είναι υπέρβαρο και τεμπέλικο αλλά δεν το προκαλεί η στείρωση. Τα κατοικίδια πρέπει να τρώνε την ποσότητα του φαγητού που χρειάζονται για να διατηρήσουν το σωστό βάρος που πολλές φορές εξαρτάται και από το πόσο ασκούνται. Και αφού τα ζώα έχουν πιο ήρεμη συμπεριφορά όταν στειρώνονται ίσως να μη χρειάζονται τόση τροφή όσο τα μη στειρωμένα. Εσείς πρέπει να ελέγχετε τη διατροφή τους.

8. Η στείρωση κάνει το ζώο λιγότερο προστατευτικό.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ. Το κατοικίδιό σας θα μείνει σπίτι, θα δεθεί με τα μέλη της οικογένειας θα είναι περισσότερο προστατευτικό γιατί δεν θα αποσπάται η προσοχή του από ανεξέλεγκτες σεξουαλικές ορμές.

9. Δεν είναι φυσικό να στειρώνουμε τα ζώα.

ΑΛΗΘΕΙΑ. Εντάξει θα το παραδεχτούμε – έχετε δίκιο. Αλλά αφού εξημερώσαμε τις γάτες και τους σκύλους και τα βάλαμε στα σπίτια μας, έχουμε σίγουρα αλλάξει το «φυσικό» τρόπο ζωής τους. Είναι φυσικό να αναπαράγουμε ζώα με ειδικά χαρακτηριστικά για να ικανοποιηθούμε εμείς; Είναι φυσικό ένας σκύλος να ζει δεμένος όλη του τη ζωή ; Η σε ένα μπαλκόνι ; Να εγκαταλείπεται στο δρόμο ; Να έχουμε χιλιάδες πεινασμένα και άρρωστα γατιά και σκυλιά στο δρόμο ; Να δηλητηριάζουμε ζώα για να τα ξεφορτωθούμε ; Να πετάμε νεογέννητα στη θάλασσα, στα σκουπίδια ή να τα θάβουμε ζωντανά ; Να απαγχονίζουμε ή να πυροβολούμε ζώα ; Πολλά από αυτά που κάνουμε στους σκύλους και στις γάτες δεν είναι φυσικά. Τουλάχιστον η στείρωση γίνεται για την υγεία και την ευζωία του ζώου και του ανθρώπου. Ελπίζουμε να σας πείσαμε ότι η στείρωση είναι απολύτως απαραίτητη ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να έχει τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Οπότε ας περάσουμε στην επόμενη ερώτηση.

10 Πότε πρέπει να στειρώνεται ένα ζώο;

Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας, ή έναν συνεργαζόμενο με τον ΣΠΑΖ κτηνίατρο πότε είναι η σωστή στιγμή να στειρώσετε το κατοικίδιο σας. Για τα θηλυκά σημαίνει αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών. Αν δεν αφαιρεθούν οι ωοθήκες η σκύλα εξακολουθεί να έχει περίοδο και να ζευγαρώνει παρ’ όλο που δεν συλλαμβάνει. Ακόμα είναι ευάλωτη στον καρκίνο των μαστών. Η τομή γίνεται συνήθως στη μέση της περιοχής της κοιλιάς αλλά μπορεί να γίνει και στο πλάι. Απαιτούνται ράμματα. Κάποια απορροφώνται, άλλα χρειάζεται να αφαιρεθούν 10 μέρες μετά το χειρουργείο. Το ζώο θα χρειαστεί και αντιβίωση. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνίατρου.

Στα αρσενικά γίνεται μία τομή και αφαιρούνται οι 2 όρχεις. Ράμματα απαιτούνται στους σκύλους αλλά όχι στους γάτους. Ο κτηνίατρος βάζει αντιβίωση μέσα στον άδειο σάκο. Ίσως χρειαστεί αντιβίωση και από το στόμα. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνίατρου. Τα ζώα πρέπει να είναι νηστικά για τουλάχιστον 12 ώρες πριν το χειρουργείο. Και οι δύο εγχειρήσεις προκαλούν ελάχιστη δυσφορία. Σας συνιστούμε να συζητήσετε το θέμα με τον κτηνίατρό σας για να ξέρετε τι να περιμένετε.

Το κείμενο είναι της Ελίζαμπεθ Κουμπενά για τον ΣΠΑΖ. Μπορείτε να τυπώσετε αυτό το έντυπο ή να το χρησιμοποιήσετε ελεύθερα αρκεί να αναφέρετε τον ΣΠΑΖ σαν πηγή.

joomla template 1.6