Σκύλος και μωρό

Περιμένετε με αγωνία την άφιξη του μωρού σας…Και με το σκύλο σας τι γίνεται; Πώς πρέπει να φερθείτε για να μην έχετε προβλήματα που θα χαλάσουν την οικογενειακή σας γαλήνη?

Έχετε ήδη αρχίσει να ετοιμάζετε το σπίτι σας και ξεκινάτε τα ψώνια σας για να είναι όλα έτοιμα για την μεγάλη ημέρα - πρέπει να έχετε υπόψη ,όμως, το πόσο σημαντικό είναι να προετοιμάσετε και το ζωάκι σας για αυτή την τόσο σημαντική στιγμή. Μπορείτε κάποια πράγματα να τα αφήσετε για την τελευταία στιγμή π.χ. να διαλέξετε το χρώμα για το παιδικό δωμάτιο ή να αποφασίσετε για το όνομα του μωρού, αλλά δεν πρέπει να αφήσετε την προετοιμασία του κατοικίδιου σας για το τέλος, γιατί χρειάζεται χρόνος για την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα. Όσο περισσότερο περιμένετε τόσο πιο δύσκολο θα είναι για όλους…

dog-trainingphoto23

Παρά τις καλές σας προθέσεις, με την άφιξη του μωρού σας η σχέση σας με το σκύλο σας θα αλλάξει. Θα υπάρχει πλέον στη ζωή σας ένα νέο άτομο που θα θέλει την πλήρη προσοχή σας. Για την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

  1. Μην αρχίσετε να παραμελείτε το μικρό σας φίλο για κανένα λόγο , ειδικά αν μέχρι πριν μάθετε ότι περιμένετε παιδί, τον είχατε πάντα μαζί σας. Μην τον απομονώνετε .Η πιο δύσκολη αλλαγή γι ’αυτόν είναι η μείωση της επαφής μαζί σας.
  2. Συνεχίστε φυσιολογικά την ρουτίνα της βόλτας και του φαγητού. Η διαδικασία της βόλτας του σκύλου σας είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για να ¨δεθείτε¨ περισσότερο. Επίσης μπορεί να σας κρατήσει σε φόρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας Αν το σκυλί σας ήδη τραβάει στη βόλτα με το λουρί, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να καλέσετε κάποιον ειδικό που θα μπορέσει να σας βοηθήσει. Σε αυτή τη φάση καλό θα ήταν να μάθει ο σκύλος σας να περπατά σωστά και δίπλα στο καροτσάκι. Όσο περισσότερο εξασκηθείτε τώρα που είναι νωρίς, τόσο πιο εύκολο θα είναι όταν με το καλό έρθει το μωράκι σας.
  3. Αν καταλαβαίνετε πως δεν μπορείτε να ελέγξετε καθόλου το σκύλο σας, σκεφτείτε πολύ σοβαρά ότι πρέπει να τον εκπαιδεύσετε. Η ζωή με ένα σκύλο που γνωρίζει κάποιες βασικές εντολές και καταλαβαίνει πως δεν είναι σωστό να χοροπηδάει πάνω σας ,όταν κρατάτε το μωρό σας, γίνεται ευκολότερη, χωρίς εντάσεις. Η συνεργασία με κάποιον εκπαιδευτή που δεν χρησιμοποιεί καμία μορφή βίας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε το σκύλο σας και να επικοινωνήσετε καλύτερα μαζί του.
  4. Πρέπει να γνωρίζετε πως τα σκυλιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσω των αισθήσεών τους. Ειδικά η αίσθηση της οσμής είναι ασύγκριτα ανώτερη από την ανθρώπινη: Ένας άνθρωπος έχει περίπου 5 εκατομμύρια υποδοχείς οσμής στη μύτη του ενώ τα σκυλιά έχουν κατά μέσο όρο 200 εκατομμύρια. Για το σκύλο σας η μυρωδιά του μωρού σας θα είναι καινούργια και συναρπαστική, γι’ αυτό καλό θα ήταν να το φέρετε σε επαφή με τις μυρωδιές του μωρού από νωρίς. Αφήστε το να μυρίσει το παιδικό σαμπουάν, το αφρόλουτρο, τις κρέμες και τα άλλα προϊόντα περιποίησης που θα χρησιμοποιήσετε αργότερα.
  5. Μήνες πριν τον ερχομό του μικρού σας, αγοράστε μια κούκλα σε μέγεθος κανονικού μωρού (όχι πάνινη),κρατείστε την αγκαλιά και αφήστε το σκύλο σας ν’ ακουμπήσει τα πόδια της με τη μύτη του. Επιβραβεύστε τον λεκτικά και με κάποια λιχουδιά .Σηκωθείτε και περπατήστε στο δωμάτιο κάνοντας ότι νανουρίζετε το μωρό σας, το οποίο είναι τυλιγμένο σε μια κουβερτούλα . Καθίστε κρατώντας την κούκλα με το ένα χέρι και με το άλλο χαϊδέψτε το σκύλο σας. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το σκύλο σας να καταλάβει πως η παρουσία του μωρού σημαίνει πως καλά πράγματα θα του συμβαίνουν και δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεται..
  6. Μπορείτε να απλώσετε τα προϊόντα με τα οποία θα φροντίζετε το μωρό σας στην κούκλα και να αφήσετε το σκύλο σας να τη μυρίσει. Επιβραβεύουμε και ενθαρρύνουμε κάθε ήρεμη συμπεριφορά του. Προσοχή προσποιούμαστε πως είναι αληθινό μωρό και δεν αφήνουμε το σκύλο μας να παίξει μαζί του.
  7. Όταν γεννηθεί το μωράκι σας ,ο μπαμπάς μπορεί να βοηθήσει με το να φέρει στο σπίτι κάποιο φορμάκι που φόρεσε στο μαιευτήριο ή κάποια κουβερτούλα που ήταν τυλιγμένο το μικρό σας. Αφήνει ήρεμο το σκύλο να το μυρίσει και τον επιβραβεύει κάθε φορά λεκτικά (προσέχουμε να μην αρχίσει να το δαγκώνει).Μπορεί να τον επιβραβεύσει με κάποια νόστιμη λιχουδιά και να τον αφήσει να μυρίσει ξανά. Καλό είναι να επαναληφθεί το παραπάνω αρκετές φορές μέχρι να έρθει το μωρό σπίτι, για να εξοικειωθεί ο σκύλος σας με τη μυρωδιά του.
  8. Το κλάμα του μωρού συχνά αγχώνει τους γονείς. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κατοικίδια που μένουν μαζί σας. Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί υπάρχει όλη αυτή η φασαρία ,με αποτέλεσμα να στρεσάρονται και να καταφεύγουν σε διάφορες ανεπιθύμητες συμπεριφορές (άσκοπο γάβγισμα, καταστροφή επίπλων κ. α). Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξοικειώσετε το σκύλο σας με το κλάμα του μωρού από νωρίς. Ένα καλό βοήθημα είναι το cd με ήχους του stardogs (www.stardogs.gr) και η καθοδήγηση ενός θετικού εκπαιδευτή σκύλων που θα σας βοηθήσει να το χρησιμοποιήσετε.
  9. Επιβραβεύστε κάθε ήρεμη αντίδραση του σκύλου σας όταν κλαίει το μωρό ή όταν το κρατάτε αγκαλιά. Στα περισσότερα σκυλιά αρέσουν οι νόστιμες λιχουδιές (λουκανικάκι, πίτσα, τυρί κ. α).Χρησιμοποιήστε τες για να το βοηθήσετε να συσχετίσει θετικά την παρουσία του μωρού. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι.
  10. Κάντε το σκύλο σας να αισθανθεί άνετα με τις νέες αλλαγές που θα φέρει ο ερχομός του μωρού στη ζωή σας. Μην ξεχνάτε ποτέ πως ως γονείς είσαστε υπεύθυνοι γι ‘αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να σκεφτούν ή να εξηγήσουν κάποια πράγματα όπως εσείς. Πρέπει να προστατέψετε και το παιδί σας αλλά και το σκύλο σας.

Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά (οποιασδήποτε ηλικίας) με κάποιον σκύλο χωρίς επίβλεψη, άσχετα με το πόσο καλά φέρεται ή το πόσο καλά εκπαιδευμένος είναι.

joomla template 1.6