Πως να μάθω στο σκύλο μου να λερώνει εκτός σπίτιού

Γενικό πλάνο εκπαίδευσης τουαλέτας

Τα περισσότερα ζώα που γεννιούνται σε φωλιά μαθαίνουν ότι η τουαλέτα τους είναι μακριά από αυτή , από τη μητέρα τους ,κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Γι’ αυτό ,και για πολλούς ακόμη λόγους, είναι πολύ σημαντικό να μείνουν μαζί της τουλάχιστον μέχρι την όγδοη εβδομάδα τους. Έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να πάρουν τα πρώτα σημαντικά μαθήματα στη ζωή τους που τώρα ξεκινά.

Από τη στιγμή που θα έρθει το κουτάβι στο σπίτι μας, αναλαμβάνουμε εμείς το ρόλο της μητέρας του .Πρέπει να το διδάξουμε πως φωλιά του είναι το σπίτι μας και ότι θα πρέπει να πηγαίνει έξω από αυτό όταν αισθανθεί την ανάγκη για τουαλέτα.

Αποφασίζουμε το που θα θέλαμε να είναι η τουαλέτα, σκεπτόμενοι ότι εκεί θα πηγαίνει το σκυλάκι μας και όταν μεγαλώσει. Θα είναι κάποιο σημείο στον κήπο, στο μπαλκόνι ,στο μπάνιο ή έξω από το σπίτι?

Αφού επιλέξουμε το σημείο πρέπει να θυμόμαστε πως έχουμε να κάνουμε με ένα μωρό που πρέπει να το καθοδηγήσουμε με υπομονή και αγάπη. Σαν μωρό λοιπόν, το σκυλάκι μας δεν μπορεί να ελέγξει ακόμη τους μύες της ουρήθρας και του εντέρου του με αποτέλεσμα κάθε φορά που νιώθει την ανάγκη να ανακουφιστεί να το κάνει όπου και αν βρίσκεται.

Πρακτικά ,θα πρέπει να οδηγούμε το μικρό μας στο σημείο της τουαλέτας:

  • Λίγο μετά το κάθε γεύμα (10 λεπτά περίπου)
  • Μετά από το παιχνίδι
  • Όταν πίνει αρκετό νερό
  • Κάθε φορά που ξυπνάει
  • Πριν τον ύπνο
  • 1 φορά κάθε 2 ώρες περίπου
  • Όποτε διεγείρεται υπερβολικά (π. χ μετά από έντονο παιχνίδι ή τρέξιμο)

Οδηγούμε το σκυλάκι στο σημείο που έχουμε επιλέξει για τουαλέτα χωρίς να του μιλάμε ή να του αποσπάμε την προσοχή π.χ με κάποιο παιχνίδι. Περιμένουμε για λίγο χωρίς να μιλάμε ,να περπατάμε, να παίζουμε…

Εάν έχουμε επιτυχημένη προσπάθεια και το κουτάβι χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, α μ έ σ ω ς μόλις τελειώσει, το επιβραβεύουμε με χαρούμενη φωνή: “ Μπράααβο καλό παιδί” ή “τι καθαρό σκυλάκι” ,σαν να έκανε το πιο καταπληκτικό πράγμα στο κόσμο. Δίνουμε και κάποια λιχουδιά π. χ μπισκότο για σκύλους, θα βοηθήσει.

Σε αντίθετη περίπτωση γυρνάμε στο σπίτι και προσπαθούμε ξανά μετά από 10-15 λεπτά, ακολουθώντας τα παραπάνω.

Σε περίπτωση που λερώσει μέσα στο σπίτι και δεν το καταλάβετε δεν έχει νόημα να το σύρετε στον ¨τόπο του εγκλήματος¨. Ότι έγινε ,έγινε.

Αν το τιμωρήσετε ίσως το παρεξηγήσει και αρχίσει να αποφεύγει να λερώνει όσο είστε παρόντες και αυτό γιατί είναι δύσκολο, για ένα κουτάβι, να συσχετίσει το λέρωμα ΜΕΣΑ στο σπίτι με την τιμωρία. Όμως εύκολα μπορεί να συσχετίσει την τιμωρία με την παρουσία του «τιμωρού» -τη δική σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στη σχέση σας με το σκύλο. Απλά την επόμενη φορά προνοήστε και προλάβετε να το πάτε στην τουαλέτα του.

Μην περιμένετε το κουτάβι σας να μπορέσει να κρατηθεί για 6-8 ώρες στην αρχή. Είναι υπερβολική προσδοκία για ένα μωρό ,σκεφτείτε πόσο καιρό παίρνει στα παιδιά μας να μάθουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα…

Δημιουργήστε μια ρουτίνα που θα κάνει το σκυλάκι σας να αισθανθεί ασφάλεια και θα βοηθήσει εσάς να το καταλάβετε. Με σταθερές ώρες φαγητού , νερού ,συχνές εξόδους για τουαλέτα και υπομονή σύντομα το μικρό σας θα μπορεί να κρατηθεί και να μείνει εντελώς «καθαρό» μέσα στο σπίτι.

joomla template 1.6