Όχι στο κόψιμο αυτιών και ουράς

Βλέπω πολλούς νέους ιδιοκτήτες φυλών όπως Ντόπερμαν, Πιτ μπουλ, ,Μπόξερ κ.α. να ρωτούν πότε να κόψουν τα αυτιά και τις ουρές των κουταβιών τους… Κάποιοι δε που έτυχε να το πάρουν σε μεγαλύτερη ηλικία, ακόμα και 1 έτους, επιμένουν σ αυτό, αγνοώντας την άρνηση του ίδιου του κτηνιάτρου τους διότι είναι κάτι που προκαλεί απέραντο πόνο και αιμορραγία σε ένα ζώο. Γιατί θέλουμε ζώα ακρωτηριασμένα?

Δυστυχώς, πολλοί έχουν συνδέσει στο μυαλό τους και ίσως χωρίς να φταίνε, ορισμένες ράτσες με standard κομμένα αυτιά και ουρές! Αυτή η …μόδα ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και η πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών αφορά σε λόγους καλλωπιστικούς, για να φαίνεται ”πιο άγριο”, για να φαίνεται ”πιο επιβλητικό” , αλλά ειδικά στα πιτ μπουλ, για να μην πιάνει τα αυτιά του ενός ο αντίπαλος στις κυνομαχίες! Ελάχιστοι υποστηρίζουν το κόψιμο ουράς για ”καλύτερη ισορροπία και ανάπτυξη του σκελετού” και κάποιοι το κόψιμο αυτιών ”για να μην μπαίνουν μέσα αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν ωτίτιδα”. Αντιθέτως, ένα αυτί που είναι ολόκληρο και κρέμεται προστατεύει τον ακουστικό πόρο και όχι ένα κομμένο!

Σκεφτείτε όταν παίρνετε ένα ζώο που ανήκει σε κάποια ράτσα που συνήθιζαν να κόβουν αυτιά και ουρά, γιατί να θέλετε να το κάνετε και εσείς? Υπάρχει σοβαρός λόγος υγείας? Όχι. Υπάρχει λόγος πέρα από την εμφάνιση και απλά επειδή έτσι συνηθιζόταν? Όχι.

Σκεφτείτε ότι το μόνο που κάνετε είναι να ακρωτηριάζετε στην κυριολεξία μέλη του σώματος του ζώου σας. Αξίζει για καλλωπιστικό λόγο να του το κάνετε? Αν απλά θέλετε να ”φαίνεται άγριο”, απλά δεν κάνετε για σκύλο και κακώς πήρατε. Ο σκύλος είναι σύντροφος. Το αν είναι φύλακας, εξαρτάται από το χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του και όχι απ τα κομμένα του αυτιά.

Πλέον σχεδόν όλοι οι εκτροφείς (και ελπίζουμε σύντομα το 100%) δεν κόβουν αυτιά και ουρές στα ζώα τους, είτε είναι Ροτβάιλερ, είτε Μπόξερ, είτε Κόκερ.

Λάβετε υπόψη σας ότι η Ελλάδα έχει προβεί στην κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, η οποία υπογράφηκε από την Ελλάδα στις 13 Νοεμβρίου 1987, δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό 31, στις 27 Φεβρουαρίου του 1992 και έχει την ισχύ που προβλέπει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος και αναφέρει στο άρθρο 10 ότι :

1. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς πρέπει να απαγορευτούν και κυρίως α) το κόψιμο της ουράς, β) το κόψιμο των αυτιών, γ) η τομή των φωνητικών χορδών, δ) η αφαίρεση των νυχιών και των δοντιών.

2. Δεν πρέπει να επιτραπούν εξαιρέσεις ως προς την απαγόρευση παρά μόνο: α)Εάν ένας κτηνίατρος κρίνει αναγκαία μια μη θεραπευτική επέμβαση είτε για λόγους κτηνιατρικούς, είτε προς όφελος ενός συγκεκριμένου ζώου β)είτε για να εμποδίσει την αναπαραγωγή.

Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 10 της Σύμβασης τιμωρούνται με τις προβλεπόμενες ποινές από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του Νόμου 1197/1981 (ΦΕΚ 240’Α), στο οποίο προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι έξι μηνών ή χρηματικό πρόστιμο ή και τα δύο και προβλέπεται επίσης, σε περίπτωση υποτροπής ο διπλασιασμός των ποινών.

Λάβετε υπόψη σας ότι ο κτηνίατρος που δέχεται να ακρωτηριάσει ζώο διώκεται.

Τέλος σκεφτείτε σοβαρά κάτι πιο απλό: αν αγαπάτε πραγματικά το ζώο σας, δεν πρέπει να του κόψετε κανένα αυτί, ουρά, χέρι ή πόδι!!! Όπως δε θα κάνατε ποτέ στο παιδί σας ή στο φίλο σας όποια εμφάνιση ή προέλευση και αν είχε!

Από την ομάδα Labrador Retriever Chalkida (Λαμπραντόρ Ριτρίβερ Χαλκίδα)

joomla template 1.6