Γιατί να επιλέξω τη Θετική εκπαίδευση?

Γιατί η εκπαίδευση με θετικό τρόπο βασίζεται στην ενθάρρυνση του σκύλου να δουλέψει και να μάθει κάποιες συμπεριφορές (εντολές) κερδίζοντας την επιβράβευσή μας. Όταν μιλάμε για επιβράβευση μην σκέφτεστε μόνο τις λιχουδιές και τους μεζέδες. Επιβράβευση είναι οτιδήποτε αρέσει σε κάθε σκύλο και είναι πρόθυμος να δουλέψει γι’ αυτό : λεκτική επιβράβευση « Μπράβο », « Καλό αγόρι / κορίτσι » , παιχνίδι, χάδι, βόλτα στο πάρκο, βόλτα με το αυτοκίνητο, η προσοχή μας...

dog-trainingphoto13Αυτό που καταφέρνουμε με αυτόν τον τρόπο είναι να έχουμε ένα σκύλο που χαίρεται και ανυπομονεί να δουλέψει μαζί μας. Επίσης, τον ωθούμε να χρησιμοποιεί το μυαλό του βοηθώντας τον να γίνει όσο καλύτερος μπορεί.

Ο τρόπος της Θετικής εκπαίδευσης συμβαδίζει με το πώς μαθαίνουν τα σκυλιά. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι για να διδάξεις ένα σκύλο δεν χρειάζεται η χρήση βίας (σωματική ή λεκτική) και τιμωρίας (τράνταγμα από το σβέρκο, χτύπημα στη μουσούδα, χτύπημα με εφημερίδα / παντόφλα …) γιατί οι παραπάνω τρόποι, αν και μπορεί να έχουν προσωρινά αποτελέσματα, οδηγούν τελικά στην ανάπτυξη φοβιών, επιθετικότητας και καταστροφικών συμπεριφορών γιατί δεν εξαλείφουν την αιτία. Αντίθετα, τιμωρούν το σύμπτωμα «κουκουλώνοντας» την αρχή και βάση του προβλήματος, δίνοντάς του έτσι λόγο να γιγαντωθεί.

Η Θετική μέθοδος εκπαίδευσης εφαρμόζεται εδώ και πολλές δεκαετίες σε Ευρώπη και Αμερική. Ξεκίνησε από την εκπαίδευση κητοειδών (φαλαινών και δελφινιών) όπου, προφανώς, η χρήση βίας δεν ήταν εφικτή. Μπορείς να δείρεις ένα δελφίνι ή να βάλεις πνίχτη ή ηλεκτρικό κολάρο σε μια φάλαινα για να τα κάνεις να σε υπακούσουν και να μάθουν κάποια κόλπα (τρικς) ? Γιατί λοιπόν να το κάνεις στο σκύλο σου?

Η διαδικασία της μάθησης είναι ίδια για όλους τους έμβιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Όλοι δουλεύουμε για να κερδίσουμε κάποια επιβράβευση και να αποφύγουμε την τιμωρία. Πως θα αισθανόσασταν αν κάθε φορά που καθυστερούσατε στην εργασία σας καθόσασταν σε μια καρέκλα που θα σας χτυπούσε ηλεκτρικό ρεύμα? Και αν υπήρχε κάποια επιβράβευση για όλες τις φορές που ήσασταν στην ώρα σας π. χ κάποιο χρηματικό ποσό επιπλέον στο μισθό σας, τι θα επιλέγατε να κάνετε? Την λάθος συμπεριφορά (καθυστέρηση) ή τη σωστή (να είστε στην ώρα σας) . Μήπως θα βρισκόσασταν στο χώρο εργασίας σας και 10 λεπτά νωρίτερα? Σκεφτείτε το…

joomla template 1.6